Strandvejen 138b, 2900 Hellerup
jorgen@beyer-gleje.dk
kim@beyer-gleje.dk

Hvad er en terapeut?

... og hvordan bliver man en god terapeut?

​Ordet terapi betyder ifølge retskrivningsordbogen: behandling, især over længere tid af en fysisk eller psykisk lidelse.​

Når vi arbejder som terapeut, er der nogle forskellige virkemidler, som er grundlæggende for, at terapien virker efter hensigten for klienten. 
Nærvær og god kontakt med klienten er essentielt. Samtidig er fortrolighed og gensidig tilllid vigtigt. 
 
En af de store udfordringer for selv en dygtig terapeut er at respektere sin klients model af verden. Vi kan skal og vil ikke ændre på klientens model af verden, men det er omvendt helt legitimt at udfordre negative overbevisninger og begrænsende tanker og holdninger, der forhindrer klienten i at udfolde sit fulde potentiale. Men en god terapeut fikser ikek sin klient, men spejler klienten.
Beyer-gleje.dk05
At holde rummet og respektere klientens integritet 
En god terapeut er som nævnt nærværende og i stand til at respektere klientens problemer og udfordringer – uden at gøre dem til sine egne og uden at dømme nogen eller noget i den sammenhæng.  
De fleste mennesker vil intuitivt række ud og forsøge at trøste modparten, når et menneske i ens nærhed udtrykker sorg/fortvivlelse/afmagt osv. Men en god terapeut trøster ikke. Udviser ikke medlidenhed og bør på ingen måde virke medynkende eller medlidende. Dog vil en god terapeut alitd være empatisk og forstående ift. klientens lidelser og problemer, men bør aldrig gøre dem til sine egne eller forsøge at ‘fjerne’ dem – andet end via terapeutiske forandringsteknikker.
 
Med ovenstående menes dog stadig, at en god terapeut udviser en professionel distance samtidig med, at empatien altid er at finde hos terapeuten og i lokalet. En god terapeut lader med andre ord sin klient om selv at forløse blokeringer, traumer etc. Men det er samtidig terapeutens vigtigste opgave at være støttende, empatisk og nærværende. Det betyder således, at klienten aldrig er i tvivl om, at vedkommende er i lokale med en empatisk og nærværende terapeut, der kan håndtere at på samme tid at holde sig hjemme i sig selv og være en støttende skulder. 

Det kræver således stor indre styrke og balance at være en god terapeut. Man skal kunne holde til at høre om til tider voldsomme episoder og traumer uden at lade sig gå på – men samtidig uden at flygte mentalt eller fysisk. Det kræver naturligvis en del træning og erfaring kombineret med egen-terapi at blive en god terapeut. At kunne balancere sin feminine og maskuline side – altså sin trang til at redde og trøste klienten, kræver en stærk og balanceret personlighed – og samtidig balancere den anden side, der bare vil fikse problemet eller flygte fra det. Det er til gengæld ekstremt givende at gå på arbejde, når man som terapeuter hjælper et lidende menneske med at slippe (af med) sine problemer, traumer osv. Det bliver aldrig trivielt og rutinepræget at hjælpe mennesker med at rykke sig i en positiv retning i livet. Der findes få mere meningsfulde ting at foretage sig i livet. Det er derfor med både stor ydmyghed og glæde, at jeg og vi tilbyder dig at blive hjulpet i mål med dit ønske om at få og opnå en endnu bedre tilværelse.

Beyer-gleje.dk04